Tilføj din overskrift her

Om kirken

Kværs kirke

Kværs kirke blev bygget omkring år 1150-1200. Den består af romansk kor og skib samt to tilbygninger fra nyere tid, et gravkapel og et våbenhus på nordsiden af henholdsvis kor og skib. Kirken ligger på en ret høj banke sydligt i byen og hævet over denne. Kirken står hvidkalket med røde tegltage.

Halvtags bygning

Den lille halvtags bygning (tidligere fyrrum) på korets nordside er opført som åben begravelse for Ladegårds ejere. Igennem bygningen har der været adgang til to herskabsstole i koret, en på gulvet og en i pulpiturhøjde.

Fritstående klokkehus

Fritstående klokkehus: Den nuværende bygning er opført i 1815. hovedformen med de indadhældende vægge, det åbne klokkekammer, det store, understøttende tagfremspring og det firsidede pyramidetag kronet af en vejrhane er en traditionspræget og måske en arv fra forgængeren. Selve konstruktionen, herunder den sideværts afstivning af de otte højstolper, er derimod noget anderledes end i de ældre, sønderjyske klokkehuse.

Alteret

Alterbordet er fra 1924. Altertavlen er fra 1840 og efterligner en sengotisk fløjtavle. Fløjmalerierne, bønnen i Gethsemane og opstandelsen, er ifølge Haupt udført af maler Jessen, Flensborg, mens midtfeltets korsnedtagelse, efter Rubens, er signeret af H. Henningsen i 1800 tallet.

Prædikestolen

Prædikestolen er fra begyndelsen af 1600 tallet, ændret i 1804. den trafagede stol, der hviler på murrester fra den gamle triumfmur, har af oprindelige dele bevaret de smalle frisefelters skriftkartourelieffer.

Døbefont

Den romanske døbefont i Kværs kirke: I 1859 restaureres kirken og får nyt inventar, bl.a. en ny døbefont af træ. Den gamle bliver solgt til en landmand, som bruger den som vandtrug til sine heste. I 1902 køber bymuseet i Flensborg døbefonten og udstiller den. I 1995, 75-året for folkeafstemningen og genforeningen træffer bymuseet i Flensborg og Museet på sønderborg Slot aftale som gensidig deponeringer af museumsgenstande. Døbefonten hører blandt disse genstande. Og derfor kunne et længe næret ønske fra Kværs menighed imødekommes, om at få den gamle døbefont genopstillet i Kværs kirke.

Dåbskjole

En pudsig detalje: Indtil 1960 stod denne dåbskjole til rådighed for mindrebemidlede sognebørn, så selv fattigfolks børn kunne døbes med stil.