Ved en barnedåb, er det forældrene eller en gudmor eller gudfar, der siger ja på barnets vegne. Men når barnet vokser op, overtager det jo skridt for skridt selv ansvaret for sit liv. Ved konfirmationen er barnet blevet ældre, så nu kan barnet selv sige ja på egne vegne til den kristne tro. Ved konfirmationen bekræfter Gud det løfte – overfor barnet selv og alle, dem, barnet har med ind, som Gud gav da barnet blev døbt. Nemlig løftet om altid at være med ham/hende, også når den unge går fra at være barn til at være ung. Konfirmationen er nemlig det kirkelige ritual, der markerer overgangen fra barndom til ungdom.
Mange konfirmander er i tvivl, om de nu tror rigtigt eller nok til at blive konfirmeret. Men man kan ikke sætte tro på formler, og man kan ikke måle tro. Så det handler ikke om at tro nok. Tvivlen er en del af troen. Men ved konfirmationen bekræfter Gud, at han tror på konfirmanden – lige så meget, som han har gjort hele tiden. Og at han nok skal hjælpe, støtte, vejlede, oplære, sørge for konfirmanden igennem hele livet. Guds tro og tiltro til os er stor. Stor nok til at dække over vores tvivl, så den ikke behøver at få det sidste ord.
Som konfirmand siger man ja tak til den velsignelse, den tro Gud har til os og på os; og man siger ja tak til at Gud er en del af ens liv.
Man skal dog være døbt for at kunne blive konfirmeret. Så hvis konfirmanden ikke er døbt, skal han/hun døbes, før konfirmanden kan blive konfirmeret.
Konfirmationsforberedelse
Konfirmationsforberedelsen ved Kværs kirke foregår mest i præstegårdens konfirmandlokale; og nogle gange også i kirken. For elever på Kværs Idrætsfriskole er det let, de skal blot gå over til præstegården. Elever, der går i skole i Gråsten, skal tage bussen til Kværs og gå til præstegården. Derfor ligger undervisningen kl. 14.30-16.00. Da det passer bedst med bussen til og fra Gråsten.
For at blive konfirmeret skal man have fulgt undervisningen, man skal have kendskab til kirken og kirkens børnelærdom, så hvis man ikke kan dem på forhånd lærer man fadervor, og trosbekendelsen. Desuden skal man også kende kirkens gudstjeneste godt. Derfor forventes det at konfirmanden går i kirke – gerne sammen med forældre/bedsteforældre eller andre 8 gange + en gang i påsken og en gang i julen.
Når man ”går til præst” lærer man om, Gud, Jesus og Helligånden, kirken og troen, livet og døden. Man kommer til at snakke om store ting – og små ting. Svære ting og dejlige ting. Om kærlighed og venner, om hvad der sker, når man dør og meget mere. I løbet af undervisningen skal vi læse tegneserie, lære et par salmer. Tale sammen. På opdagelse i kirken og på kirkegården. På udflugt.
Vi begynder hver gang med lidt at spise og drikke. Så vi kan begynde godt.
Sådan foregår selve konfirmationen
Ved konfirmationer i Kværs kirke går præst og konfirmander ind i kirken sammen, mens organisten spiller festligt til. Konfirmanden får sin særlige plads, en stol ved siden af bænken, hvor den nærmeste familie kan sidde. Konfirmationen foregår som en almindelig gudstjeneste indtil efter prædikenen. Derefter begynder selve konfirmationen med en kort tale til konfirmanderne. Så siger alle trosbekendelsen sammen, hvorefter konfirmanderne går op til alteret. Her siger præsten hver konfirmands navn efter tur, konfirmanderne har besluttet på forhånd, hvilket ritual, de vil konfirmeres efter. Om de vil sige ja én eller to gange eller slet ikke. Efter det, knæler konfirmanden og præsten beder en velsignelse ned over ham/hende. Derefter får konfirmanden sit bibelvers, sit eget konfirmationsord, som konfirmanden kan tage med ud til resten af sit liv. Når alle er konfirmeret siger de sammen fadervor; og familierne må selvfølgelig gerne bede med. Derefter går alle ned på plads igen og er der resten af gudstjenesten. Præsten og konfirmanderne går ud af kirken til postludiet, og resten af menigheden følger efter.
Kommende datoer:
Konfirmation i Kværs kirke finder sted lørdag i Storebededags weekenden.
Altså lørdag d. 14. maj 2022
Lørdag d. 6. maj 2023
Lørdag d. 27 april 2024