Når et barn bliver døbt, er det en festdag, hvor et lille nyt medlem bliver budt velkommen i fællesskabet. Fællesskabet i kirken, Guds store familie, og fællesskabet i den nære familie her.
I Danmark bliver de fleste mennesker døbt som små børn. Men muligheden for at blive døbt er der til alle tider og i alle aldre.
En dåb er ligesom Guds officielle Omsorgs- og ansvarserklæring. Dette menneskebarn er mit barn.
Dermed ligger der et løfte i dåben, om at Gud altid vil elske, hjælpe, støtte, lede på rette vej, tilgive, når det er nødvendigt, give dette menneskebarn alt det, Gud ved, det trænger til i hele livet. Uanset hvad livet bringer.
Ved dåben bliver barnet også medlem af folkekirken med alle dens fællesskaber, traditioner, privilegier. Barnet får dermed del i en kulturarv, som har spillet en stor rolle i dansk historie, selvforståelse og samfundsopbygning.
Dåben er en livslang gave. Den giver tilhørsforhold, den giver en plads i livet – og den er en livshjælp. Men den rækker også helt ind i evigheden efter døden. Og giver os et levende håb i døden, en tillid til livet og verden og os selv – også i forhold til døden, og mod.
Skal vores barn døbes?
Nogle tænker måske, at det er smartere at vente med at døbe sit barn, så de selv kan bestemme. Men man kan også vende det rundt og sige, at I gør barnet en stor tjeneste ved at døbe det som spæd. For det er sværere at vælge noget til selv, som man ikke har fået givet; og for mange moderne mennesker er det meget hårdt arbejde, og for nogle et direkte pres, at man hele tiden selv skal vælge og danne identitet med de valg, sende signaler om hvem man vil være og fremstå som, og så kan det være en lettelse, at noget bare er givet. At noget er valgt for os.
Barnet kan altid fravælge at være en del af kirkens fællesskab senere i livet – og såmænd også vælge det til igen, efter et fravalg, hvis det bliver aktuelt.
Med en barnedåb viser I jeres barn, hvilke værdier, traditioner og tro, I ønsker at give dem med i livet; så de ikke står alene med deres valg. Et menneske, der ved, hvad han/hun selv tror på, hvilke traditioner, man har fået givet og har overtaget står ofte stærkere i livet.
Måske har I allerede besluttet, at jeres barn skal døbes.
Måske er I i tvivl.
Måske er I uenige.
Hvis I mangler inspiration til den samtale om hvad dåben betyder for jer; og ønsker at høre, hvad dåben har betydet for andre, kan I kontakte præsten, som har materiale til netop det, som I kan få.
I er velkomne til også at snakke med præsten om emnet – også hvis I ikke er afklarede endnu.
Hvis I ønsker at aftale nærmere om en dåb, kontakt sognepræsten
Helle Domino Asmussen
telefonnummer: 23600831
mail: heda@km.dk
Tvivlsspørgsmål i forhold til dåb/ofte stillede spørgsmål:
Hvor meget skal man tro, for at man kan lade sit barn døbe?
Tro kan ikke måles eller vejes. Og en gnist af tro er også tro. Mennesker er ofte professionelle tvivlere. Forstået på den måde, at vi tit har lettere ved at tvivle end at tro helhjertet. Desuden kommer tro i et hav af afskygninger. AT håbe for nogen, man elsker, at de må tro, er også en slags tro. At længes – også kun i glimt er en form for tro. Der er altid en kamp i mennesker mellem tro og tvivl. Den man fodrer vinder.
Hvis man ikke føler, man selv rigtigt tror, kan man sammen med sit nye barn gå på opdagelse i den kristne tro, sammen læse bibelfortællinger, lære fadervor og snakke om hvordan det er at tro. Som det ofte sker for forældre vil I måske opdage, at barnet lærer jer det? Og omvendt. Det er en dejlig proces.
Det kan også varmt anbefales at tage hinanden med i kirke. Det er jo en af de virksomme ting, vi gør, når vi gerne vil fodre vores tro; og det er dejligt at gøre det sammen.
Hvad hvis mit barn bliver døbt som lille og senere ønsker at vælge dåben/troen fra?
Man kan altid fravælge at være en del af kirkens fællesskab, hvis man ikke ønsker det.
Hvis man også vil fravælge medlemskabet af folkekirken, skal man aktivt melde sig ud. Se andetsteds her på siden.
Har man meldt sig ud, kan man altid melde sig ind igen, hvis man skifter mening. Se også andetsteds her på siden.
Hvad hvis jeg vælger, at mit barn ikke skal døbes, og han/hun gerne vil døbes senere?
Det er altid muligt at blive døbt, hvis man ønsker det. Men som forældre er det en god ide at være bevidst om, at tro og et forhold til kirke og kristendom sjældent kommer af sig selv. Så hvis I tænker, at jeres barn ikke skal døbes som lille, fordi I gerne vil have, det senere selv tager valget, så vær opmærksom på at give jeres barn et grundlag at træffe sit valg på, f.eks. ved at snakke med dem om, hvad kristendommen er, tage dem med i kirke, og i det hele taget snakke med dem om, hvad de tænker om liv og død og de store spørgsmål i livet. Ellers har I også truffet et valg for dem.
Jeg vil gerne konfirmeres men er ikke døbt – Hvad gør jeg?
Hvis du allerede er begyndt til konfirmationsforberedelse, så snak med din præst der. Ellers ring til præsten og få en snak
Helle Domino Asmussen
Telefon: 23600831
Nogle bliver døbt til en hel almindelig gudstjeneste inden konfirmationen. Andre vil helst ikke døbes foran mange mennesker. Så kan dåben foregå på et andet aftalt tidspunkt. Men ring til os, så finder vi ud af det sammen.
Jeg er voksen og overvejer at blive døbt – Hvad gør jeg?
Ring og få en snak med præsten på Telefonnummer 23600831. Der er mange forskellige muligheder. Nogle vil gerne døbes uden for meget opmærksomhed, andre til en almindelig gudstjeneste, nogle måske sammen med andre. Flere steder i landet er man også begyndt at holde drop-in dåb, hvor man kan komme en bestemt dag og blive døbt. Men ring til præsten, så vi kan finde ud af det sammen.