Tilføj din overskrift her

Bryllup

Et kirkebryllup er en smuk begivenhed og en dag som mange ser frem til og drømmer om. Det er helt specielt at stå der i kirken og sige ja til hinanden foran familie, venner og Gud.

Når I vælger at blive gift i kirken er det både en juridisk vielse af jer og en velsignelse af jer. Et kirkebryllup er juridisk gyldigt på lige fod med en vielse på rådhuset. Men et kirkebryllup handler også om mere. Det handler om dybe løfter; om tro og håb og kærlighed; og velsignelse fra Gud selv over alle tilstedeværende og hele livet.

Hvis I allerede er viet på rådhuset e.l. kan I få en kirkelig velsignelse.

I kan blive gift i Kværs kirke; hvis I bor i sognet, hvis nogle af jeres forældre bor i sognet eller hvis I på anden måde har tilknytning hertil. For at blive gift i folkekirken kræver det, at den ene af jer eller I begge er medlem af folkekirken. Er I ikke det, se under dåb og indmeldelse i folkekirken.

Det skal I gøre:

Når I har fundet ud af at I vil giftes, er der en række praktiske ting, der skal være på plads, før vielsen kan finde sted.

I skal bestille brylluppet hos præsten og aftale dato og tid.

Sognepræsten i Kværs

eller I kan bestille brylluppet med kordegnekontoret i Gråsten, som også er kirkekontor for Kværs sogn.

Telefon: 20807170 – Mail: sel@km.dk

og aftale dato og tid med dem.

Begge dele er lige gyldige.

I vil modtage en bekræftelse på tid og sted fra kordegnen, derefter ved I, at aftalen er helt på plads.

Ofte bestilles bryllupper længe før, de skal finde sted, det kan betyde, at man endnu ikke har overblik over, hvilken præst, der er til rådighed til den tid. Måske har præsten i Kværs fri lige der. Men det er sikkert, at der vil være en præst til det.

Når man nærmer sig datoen kan man enten selv tage kontakt til præsten eller også tager præsten kontakt til brudeparret for at aftale tid til en samtale.

Skaf en prøvelsesattest: Uden denne er det ikke muligt at blive viet i Danmark. Den bestilles ved at udfylde en ægteskabserklæring på hjemmesiden: Borger.dk. Herfra sendes den til bopælskommunen, der udsteder prøvelsesattesten, som sendes til jer via E-Boks.  Denne prøvelsesattest må højst være 4 måneder gammel på vielsestidspunktet. Når I modtager prøvelsesattesten sendes denne straks videre til kirkekontoret i Gråsten eller til præsten i Kværs, som sørger for at sende den videre til kordegnen, der skal lave papirarbejdet.

Vælg vidner: Da vielsen har juridisk gyldighed, skal der være to vidner til stede. Vidnernes navne og adresser noteres i kirkebogen. Traditionelt har man valgt parrets fædre, hvis det har været muligt. Men ellers vælger man nogle, der med sikkerhed kommer.

Vælg navn:

Hvis I vil ændre navn i forbindelse med jeres bryllup, skal I ansøge særskilt om det. (På Borger.dk under navneændring ved vielse) Hvis navneændringen skal gælde fra jeres bryllupsdag sendes denne blanket så snart som muligt til kordegnekontoret, der tager sig af sagen.

Samtalen med præsten.

Alle kommende brudepar i Kværs kirke skal have en samtale med præsten. Samtalen har to formål: I skal snakke om alt det praktiske i forbindelse med vielsen. I skal vælge 4 salmer: (se evt. www.dendanskesalmebogonline.dk  På denne hjemmeside findes salmebogens salmer, så man både kan læse dem og høre dem. Der er også forslag til salmer til kirkelige handlinger, f.eks. til bryllupper oppe i det ene hjørne.) Præsten vil også snakke med jer om, hvad vielsen handler om. Om kærlighed og parforhold og I har en chance for at lære hinanden lidt at kende. Sæt gerne god tid af til en samtale. Så bliver vielsen erfaringsmæssigt mere personlig og bliver mere særlig.

I kan selv ringe til præsten for at aftale – eller vente på at præsten ringer til jer for at aftale tid og sted for samtalen. Præsten kommer gerne til jer, men I er også velkomne på kontoret i præstegården til samtale.

Sådan foregår vielsen:

Bryllupsgudstjenesten indledes af kirkeklokkerne der kimer. (Slår hurtigt). De ændres til almindelig ringning kort før gudstjenesten.

Under præludiet (organisten der spiller som festens begyndelse) kan bruden føres ind – traditionelt af sin far eller familiens mandlige overhoved, eller parret kan gå ind sammen. (dette vælger man ofte, hvis brudeparret ikke længere er helt unge. Hvis de har en lang historie sammen. Hvis det ikke er første bryllup, eller af personlige grunde)

Derefter synger alle den første salme sammen. Præsten hilser alle i Guds navn og beder derefter en bøn, læser nogle udvalgte tekster fra biblen, fastlagt i ritualet. Så synges 2 salme. Herefter finder selve vielsen sted. Denne indledes med at præsten holder tale for brudeparret og gæsterne, derefter kommer brudeparret op til alteret til vielsen. Denne begynder med tilspørgslen: først til ægteskabet – her ligger også den juridiske del – og dernæst til at ville elske og ære hinanden i medgang og modgang indtil døden skiller jer ad – den dybere og større del. Når begge har sagt ja, siger præsten: ”Så giv hinanden hånd derpå.” Med sin hånd på jeres hænder forkynder præsten derefter, at I er rette ægtefolk. Hermed er I viet til hinanden. Herefter kan I vælge at give hinanden ringe, hvis I gerne vil det.

Vielseshandlingen afsluttes med en bøn for parret, hvor præsten beder en velsignelse ned over jer, mens i knæler. Sammen beder I så fadervor. Herefter sætter brudeparret sig ned igen – nu som mand og kone. Gudstjenesten fortsætter med en salme, en bøn og en velsignelse og en slutsalme.

Til slut går parret ud af kirken sammen og resten af følget følger efter mens organisten spiller til. (postludium)

Traditioner:

Placering af gæster i kirken

Traditionelt har gommens familie og venner siddet i højre side af kirken, når man kommer ind og brudens venner og familie i venstre side (de gamle mande- og kvindesider) Forrest sidder den nærmeste familie – længere nede venner og fjernere bekendte – bagerst sidder de, som kun er ”til globryllup”, altså ikke er inviteret til festen bagefter, men stadig gerne vil se brylluppet.

Oppe foran sidder bruden og denne far (eller hvem, der nu har ført ind) i venstre side. Gommen og hans far sidder overfor i højre side. Brud og gom sidder nærmest alteret. I forbindelse med vielsen flytter brudens far (ledsager) over på gommens plads, og efter vielsen sidder gom og brud sammen i brudens side – men nu så bruden sidder ved gommens højre side – hun er jo nu hans hustru. På denne måde udspiller vi, hvordan bruden gives til gommen, og at de to familier og omgangskredse nu er blevet én familie og én omgangskreds. Symbolsk ved at brudens far og gommens far nu sidder sammen.

Noget gammelt og noget nyt, noget lånt og noget blåt

Ifølge denne tradition skal bruden bære noget af alt dette til sit bryllup. Symbolsk for gode ønsker og håb for det nye ægteskab. Hvis I gerne vil følge denne tradition er det en god ide, at finde noget i god tid før brylluppet, som virkelig betyder noget for jer og/eller for familien.

Ringe

Skal I udveksle ringe til brylluppet? Traditionelt i Danmark har man i forbindelse med sit bryllup ”blot” flyttet sin forlovelsesring fra venstre hånds ringfinger til højre hånds ringfinger. Dette har været et tydeligt og velkendt tegn på, at man nu var gift. Men skikken med at udveksle ringe smutter ind i vores danske tradition, nok via engelske og amerikanske romantiske film, så skikken også har fundet vej ind i vores tradition efterhånden. Præsten vil i forbindelse med samtalen spørge jer, om I skal udveksle ringe til jeres bryllup.